İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Konkordato Taleplerinde Büyük Artış: İflas Eden Şirket Sayısı Yüzde 100’den Fazla Yükseldi

Konkordato Takip platformunun verilerine göre sadece nisan ayında 444 şirket mahkemelerin kapısını çaldı. Aralarından 10’u iflas etti, 199’una geçici, 136’sına ise kesin mühlet verildi. Geçen yılın aynı döneminde sadece 214 şirket konkordato başvurusunda bulunmuştu, bu da bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşan bir artış anlamına geliyor.

Öne çıkan bir diğer veri ise yılın ilk dört ayındaki rakamlar. Ocak-nisan döneminde toplam 1727 şirket konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemeler, 1308 dosyada geçici ya da kesin mühlet kararı verdi. İflas kararı çıkan dosya sayısı ise 53 oldu. Geçen yılın aynı dönemi olan 2024’ün ise sadece 706 başvuru kaydedilmişti. Yani bir yıl içinde konkordato taleplerinde yüzde 145’lik bir artış yaşandı.

En Kırılgan İnşaat Sektörü

Sektörel dağılıma göre, 2025’in en kırılgan sektörü inşaat olarak belirlendi. Listede 461 şirketle ilk sırada yer alan inşaat sektörünü, sırasıyla 276 başvuruyla tekstil ve 93 başvuruyla gıda sektörü takip etti. Geçen yılın rekorunu tekstil sektörü kırmıştı. Bu yıl ise inşaat sektörü, kentsel dönüşümdeki duraksama ve kamu ihalelerindeki daralma nedeniyle daha da zorlanıyor. İstanbul, 1061 başvuruyla en fazla konkordato talebinin geldiği il olarak öne çıkıyor.

Ekonomistlere göre, konkordato başvurularındaki keskin artışın arkasında yüksek faiz oranları, kurlardaki dalgalanma, tahsil edilemeyen alacaklar ve iç talepteki keskin daralma gibi temel nedenler yatıyor.

Konkordato Sürecinde Olan Bazı Büyük Firmalar

  • AGE Mutfak Eşyaları AŞ (Bernardo)
  • Yusuf Et Çelik Döner
  • Hunca Kozmetik
  • Akın Tekstil
  • CBF Tekstil
  • Çiçekçi Tekstil
  • Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (Yeşil GYO)

Related Posts

Borsada yeni dönem kapıda: Takas süresi mi değişiyor?

Borsa İstanbul Grubu, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihine ilişkin açıklama yaptı. Borsa İstanbul takas süresini 1 işlem gününe düşürmeyi değerlendiriyor.

Enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? 2025 Nisan ayı enflasyon beklentisi ne?

Nisan ayı enflasyon rakamları gündemde en çok araştırılan konu başlıkları arasında yerini aldı. Mayıs ayına girilmesiyle birlikte milyonlarca yurttaş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklaması için bekleyişe geçti. Peki, Enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? 2025 Nisan ayı enflasyon beklentisi ne?

Yabancı filmlere yüzde 100 vergi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da açıkladığı ek gümrük tarifelerinin ardından sektörel vergileri getiriyor. Bu kez ek gümrük film sektörüne geldi. Trump, Amerikan film sektörünün merkezi Hollywood’un harap olduğunu söyleyip, ülkeye giren yabancı …

Küresel piyasalar temkinli: Gözler Fed kararında, Trump’tan yeni tarife hamlesi

ABD’nin korumacı ticaret politikaları ve Trump’ın yabancı filmlere yönelik yüzde 100 gümrük vergisi açıklaması piyasalarda dalgalanma yaratırken, yatırımcılar Fed’in faiz kararı öncesi temkinli pozisyon alıyor. Avrupa’da Ukrayna diplomasisi öne çıkarken, Türkiye’de gözler nisan enflasyon verilerinde.

Trump Powell’ı görevden alacak mı?

ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell’ı görev süresi dolmadan görevden almayacağını söyledi.

Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

Kurban Bayramı için geri sayım başlarken SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ikramiye ödeme tarihlerini gündeminde yer aldı. Peki, Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir