Romanya kısa menzilli hava savunma sistemleri almak için 2 milyar dolarlık ihale açtı
Romanya hükümeti, savunma üreticilerinden kısa menzilli hava savunma sistemleri için 2,1 milyar dolara varan maliyetle teklifler almaya başladı. Romanya’nın bu talebi, Fransız ve İsrailli tedarikçiler arasında bir yarış başlattı.
Duyuru, ihale izleme web sitesinde yayınlandı. Romanya’nın hava savunma sistemlerini geliştirmesi direkt olarak Ukrayna-Rusya Savaşı ile ilişkilendirilse bu hedef 2019’da koyuldu.
Romanya Savunma Bakanlığı tarafından Global Tenders’da yayınlanan ihale ilanına göre; ülke, sırasıyla SHORAD ve VSHORAD kısaltmalarıyla bilinen kısa menzilli ve çok kısa menzilli hava savunma sistemleri arıyor.
Romanya’nın bu silah sistemlerini tedarik etme arayışı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla ilişkilendirilse de öncesine dayanıyor. Kısa menzilli hava tehditlerine karşı gelişmiş savunma, 2019’da hava kuvvetleri için bir öncelik olarak belirlendi. Romanya, kademeli olarak 41 hava savunma sistemi almayı planlıyor.
Bükreş, uzun menzilli segment için ABD yapımı Patriot sistemini satın almıştı. Tüm hava ve füze savunma sistemi, NATO’nun Entegre Hava ve Füze Savunması konsepti olarak bilinen ağa bağlanacak.
Pan-Avrupa füze üreticisi MBDA’nın sözcüsü Defense News’e şirketin Romanya’nın SHORAD-VSHORAD işiyle ilgilendiğini söyledi.
Spyder hava savunma sistemine sahip İsrailli Rafael’in de yarışa katılabileceğine dair iddialar var.
Hayfa merkezli şirket, 2018 yılında Rumen havacılık ve uzay şirketi Romaero ile yerel olarak hava savunma silahları üretmeyi amaçlayan bir endüstriyel ortaklık başlatmak üzere de bir anlaşma imzalamıştı.
Romanya’nın hava savunması, Amerikan MIM-104E/F Patriot PAC-2 ve GEM-T/PAC-3 uzun menzilli sistemleri ile donatılmıştır. Romanya’nın kullandığı bir diğer Amerikan hava savunma sistemi ise 48 Hawk Phase IIIR. Romanya ayrıca Sovyet dönemi S-75M3 hava savunma sistemini de kullanıyor. Romanya Hava Kuvvetleri, daha önce ise kullanılmış Norveç F-16 savaş uçaklarını almıştı. Kasım 2022’de, Norveç ve Romanyalı taraflar arasında birkaç ay süren müzakerelerin ardından 388 milyon euro değerinde bir anlaşma imzalandı. Anlaşma, yedek parça ve yardımcı ekipmanların yanı sıra bakım hizmetlerinin yanı sıra 32 F-16 savaş uçağının transferini de içeriyordu. |