Apple’dan yeni uyarı: Dünya çapında saldırılar var

Apple Kullanıcıları Casus Yazılımlar Konusunda Uyardı

Apple, bu hafta bazı kullanıcılarını hükümetler tarafından kullanılan casus yazılımların hedefi olabilecekleri konusunda uyarmıştır.

Şirket, geçmişte de casus yazılım saldırılarına maruz kalan kullanıcılarına benzer uyarılar göndermiştir. Google ve WhatsApp da son zamanlarda benzer bildirimleri kullanıcılarıyla paylaşmaktadır.

Çarşamba günü itibariyle sadece iki kullanıcının Apple’ın bu haftaki uyarılarını aldığı doğrulandı.

Bunlardan biri, İtalyan gazeteci Ciro Pellegrino’dur. Pellegrino, Fanpage adlı İtalyan haber sitesinde çalışmaktadır ve salı günü Apple’dan casus yazılımların hedefi olabileceği konusunda bir uyarı mesajı aldığını açıklamıştır.

Pellegrino, bu uyarıyı alan tek kişi olmadığını belirtmiş ve mesajda “Bu bildirim 100 ülkede etkilenen kişilere gönderildi” ifadesinin yer aldığını dile getirmiştir.

Apple’ın bildirimini alan diğer kullanıcı ise Hollandalı sağ görüşlü aktivist Eva Vlaardingerbroek’tir. Vlaardingerbroek, sosyal medya üzerinden aldığı mesajın ekran görüntülerini paylaşmıştır.

Şirket şu an için konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmamıştır, bu yüzden saldırının niteliği veya kullanılan casus yazılımlar hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak genellikle bu tür yazılımların özel şirketler tarafından geliştirildiği ve daha sonra hükümetlere satıldığı bilinmektedir.

Şubat ayında benzer bir olayda, Fanpage’de çalışan Francesco Cancellato’ya WhatsApp üzerinden bir uyarı gelmişti.

Şirket, kullanıcısına “cihazınıza saldıran casus yazılım şirketinin hareketlerini engelledik” mesajını göndermişti.

WhatsApp, saldırının kaynağını İsrailli yazılım şirketi Paragon Solutions olarak belirlemiş ve ardından Paragon’un hedefi olduğunu iddia eden iki İtalyan vatandaşı daha ortaya çıkmıştı.

Paragon’un bu iddiaların ardından İtalyan hükümeti ile olan ilişkisini kestiği belirtilmektedir.

Related Posts

OPPO’dan akıllı telefonlara yapay zeka devrimi

OPPO, Breeno isimli yapay zekâ asistanına entegre ettiği “derin yürütme” özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu sistem, kullanıcıların yalnızca tek bir cümle yazarak profesyonel raporlar oluşturmasına olanak tanıyor. Şirketin geliştirdiği AndesGPT ve ColorOS …

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in …

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.

Apple’a mahkemeden büyük şok: ‘Apple vergisi’ kâbusu sona erdi

Bu karar, geliştiriciler için zafer, Apple için ise büyük bir gelir kaybı anlamına geliyor. Bir ABD mahkemesi, Apple’ın uygulama içindeki linkler aracılığıyla App Store dışında yapılan ödemeler için geliştiricilerden ücret talep etmesini durduran …

Güneş gerçek ‘yüzünü’ gösterdi

Güneş’in yüzeyinde devasa, ağız şeklinde bir boşluk belirdi. Üstelik bu “ağız”, tam beş Jüpiter genişliğinde ve Dünya’nın yönüne doğru sıcak Güneş nefesi üflüyor! Ancak panik yapmaya gerek yok. Bilim insanlarının bu tür oluşumlara verdiği isim: koronal delik. Bu, Güneş’in manyetik alanının uzaya doğru açıldığı, dolayısıyla sıcak plazmanın daha kolay kaçmasına izin verdiği bir bölge.