Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Lenfoma Hastalığı ve Tedavisi

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfoma hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Lenfomanın, bağışıklık sistemimizin bir parçası olan lenfatik dokulardan köken aldığını belirten Ural, bu hastalığın en sık görülen hematolojik kanserlerden biri olduğunu belirtti. Lenfoma genel olarak Hodgkin lenfoma ve non-Hodgkin lenfoma olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır.

Belirtilere Dikkat!

Lenfoma belirtileri arasında genellikle ağrısız ve kendiliğinden küçülmeyen lenf bezi büyümeleri bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ural, özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki şişliklerin önemli olduğunu vurguladı. Açıklanamayan kilo kaybı, gece terlemeleri, uzun süren ateş ve halsizlik gibi belirtiler de hastalığın habercisi olabilir.

Tedavi ve İlerlemeler

Lenfoma tedavisinde son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Prof. Dr. Ural, kemoterapi, immünoterapi, hedefe yönelik tedaviler ve radyoterapi gibi yöntemlerin oldukça etkili olduğunu dile getirdi. Erken tanının tedavinin başarısını belirleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti.

Lenfoma İstatistikleri

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 bin yeni non-Hodgkin lenfoma vakasının bildirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ural, hastalık farkındalığının toplumda artırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Lenf bezlerinde açıklanamayan şişlik fark edenlerin vakit kaybetmeden bir hematoloji uzmanına başvurmaları gerektiğini vurguladı. Erken teşhisin hastalığın seyrini değiştirebileceğini belirtti.

Related Posts

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.