İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanından İdrar Kaçırma Uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yaş ve doğum süreçleriyle belirginleşen idrar kaçırma sorununun önemini vurgulayarak, çaresizlik ya da utanç nedeniyle ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ekin, bu sorunun yüzde 90’a varan oranda cerrahi müdahale ile kalıcı olarak çözülebileceğini açıkladı. Ayrıca, kadınların bu konuda farkındalık kazanmasının kritik önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Ekin, erken dönem yaklaşımları ve devrim niteliğindeki cerrahi çözümler hakkında bilgi verdi.

‘İdrar Kaçırma İki Farklı Tipte Görülebiliyor’

Prof. Dr. Ekin, kadınlarda stres tipi ve sıkışma tipi olmak üzere iki temel idrar kaçırma tipi olduğunu belirterek, “Stres tipi idrar kaçırma, öksürme, hapşırma, ağır kaldırma gibi karın içi basıncını artıran aktiviteler sırasında ortaya çıkar. Diğer bir tip olan sıkışma tipi idrar kaçırma ise, aniden gelen idrar hissiyle tuvalete yetişemeden idrar kaçırma durumunu tanımlar. Bu tip genellikle daha fazla idrar kaybıyla ilişkilidir” dedi. Prof. Dr. Ekin, idrar kaçırmanın yaygın olmasına rağmen, çoğu kadının doktora gitmekten kaçındığını ve sorunun utanılacak bir durum olarak görüldüğünü belirtti. Erken müdahalenin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ekin, “Kadınlar sorunlarına çözüm bulabilmeli ve bu konuda destek aramaktan çekinmemelidir” dedi.

‘İdrar Kaçırma Genital Organ Sarkmalarıyla İlişkili Olabilir’

Basit tedaviler olarak davranışsal değişiklikler, pelvik taban kas egzersizleri, bazı fizik tedavi yöntemleri ve ilaçların etkili olabileceğini belirten Prof. Dr. Ekin, ileri durumlarda cerrahi müdahalelerin gerekebileceğini söyledi. En sık tercih edilen cerrahi yöntemin idrar borusunun altına yerleştirilen askı işlemi olduğunu ve başarı oranının yüzde 90’a kadar çıkabildiğini açıkladı. Ayrıca, idrar borusu çevresine yapılan hacim arttırıcı enjeksiyon tedavilerinin de mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Ekin, genital organ sarkmalarının düzeltilmesiyle idrar kaçırma sorunlarının büyük ölçüde ortadan kalkabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Ekin, vajinal, laparoskopik veya robotik yöntemlerle gerçekleştirilen cerrahi müdahalelerin hastalara konforlu bir yaşam sunabileceğini sözlerine ekledi.

Cerrahi Tedavilerle Yüksek Başarı Elde Ediyoruz

Son olarak, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ancak tedavi edilebilir bir durum olan idrar kaçırma sorununa çözüm bulunabileceğini belirten Prof. Dr. Ekin, “Cerrahi müdahalelerle yüksek başarı oranları elde ediyoruz. Kadınlar sorunlarını kabul etmek yerine çözüm aramalıdır çünkü çözüm mümkündür” şeklinde konuştu.

Related Posts

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.