Türkiye’nin iflas haritası ortaya çıktı: Her 5 şirketten biri batık

Zombi Şirketler Türkiye Ekonomisinde Yükselişte

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün son raporuna göre, Türkiye’de derinleşen ekonomik durumun etkileri açıkça ortaya çıktı. Hukuk ve Adalet Politikaları Direktörü Dr. Yavuz Selim Günay imzalı rapora göre, birçok şirket fiilen iflas etmiş olsa da resmi olarak bunu açıklamadan faaliyetlerine devam ederek “zombi şirket” haline geldi. Bu şirketler, kârlılık elde edememelerine rağmen yeniden finansman, düşük faizli krediler veya kamu destekleri sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Zombi Şirket Oranı Yüksek

Rapora göre, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kredi kısıtlamaları ve reel sektördeki kârlılık kaybı nedeniyle zombi şirket oranı yaklaşık yüzde 20’ye ulaştı. Her beş şirketten birinin faaliyetlerini organik yollarla değil, sürekli zarar, borçlanma ve yapay desteklerle sürdürdüğü belirtildi. Uluslararası Para Fonu’nun verilerine göre, halka açık olmayan şirketlerde zombi şirket oranı açısından Türkiye birinci sırada bulunuyor.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, zombi şirketlerin sayısındaki artış finansal istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde uygulanan yüksek faiz oranları ve KOBİ’ler için vergi politikaları gibi etkenler, zombi şirket sayısının artmasına neden oluyor.

KOBİ Kredileri Artıyor Ancak Erişim Zorlaşıyor

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, KOBİ’lerin kredi kullanımı oldu. KOBİ’lerin finansmana erişiminin arttığı görülse de, gerçek borçlanma kapasitelerinin zayıfladığı ortaya çıktı. Kullanılan KOBİ kredisi oranı artarken, enflasyonun daha da yükselmesi nedeniyle reel anlamda daralma yaşandığı vurgulandı.

İcra Dosyalarında Rekor Seviyeler

Raporda, Türkiye’deki icra ve iflas dosyalarına da değinildi. Son yıllarda icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısında artış yaşandığı belirtildi. Ancak işlem sürelerinde yaşanan uzama, sistemin yavaşladığını gösterdi.

Ekonomik Suçlar Yükselişte

Rapora göre, Türkiye nüfusu baz alındığında ekonomik suçlarla ilişkilendirilen kişi sayısında artış yaşandı. Malvarlığına karşı işlenen suçlarda da ciddi bir yükseliş gözlemlendi. Adalet Bakanlığı verilerine göre, suç dosyaları ve şüphelilerde artış kaydedildi.

Related Posts

6 ayda üretilen yumurta miktarı belli oldu!

TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğünün nisan ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi verilerine göre, nisanda tavuk eti üretimi 237 bin 567 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,55 milyar adet olarak gerçekleşti. Nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk …

Nisan ayında 981 bin 10 ton inek sütü toplandı

Ticari süt işletmeleri, Nisan ayında toplam 981 bin 10 ton inek sütü topladı. Bu miktar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4’lük bir düşüşe işaret ediyor.

Orta Doğu’da savaş endişesi arttı, petrol fiyatları rekora koştu

Küresel petrol fiyatları, Orta Doğu’da daha geniş çaplı bir çatışmanın ciddi enerji arzı kesintilerine yol açabileceği yönündeki korkuları yansıtarak, son yılların en büyük günlük yüzdelik artışlarını kaydetti . Brent petrol son olarak yüzde 4,3 …

İBB taksi ihalesinde 9 plaka satıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Uygulama Bazlı Taksi Taşımacılığı” kapsamında devreye alınacak 2 bin 500 yeni taksiden oluşan ilk etapta ihaleye çıkardığı 150 plaka için 9 satış gerçekleştirdi. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi …

Avrupa borsalarında karışık seyir hakim!

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,1 artışla 553,4 puanda, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 yükselişle 7.819,6 puanda, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 primle 8.868,6 puanda bulunuyor. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,1 düşüşle 24 …

Mehmet Şimşek: 2026 refahın daha çok hissedildiği bir yıl olacak

Hazine ve Maliye Ba­kanı Mehmet Şim­şek, 2026 yılına ilişkin beklentilerine dair “2026 yılı refahın daha çok hissedildiği, fırsatların genişlediği ve ekonomik güvenin pekiştiği bir yıl olacak” dedi.