“Yeni rengimiz” Olo’dan doğan ilk boya ortaya çıktı: Ve karşınızda YOLO!

Yolo İsmiyle Yeni Bir Renk Ortaya Çıktı

Ressam Stuart Semple, bilim insanlarının duyurduğu yeni Olo rengini merak ederek, bu renk için Yolo isimli bir boya geliştirdiğini açıkladı.

Olo, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’deki bilim insanlarının yakın zamanda beş kişinin retinasındaki hücreleri özel lazerlerle uyararak insan gözünün normalde deneyimlediğinin çok ötesine geçen bir renk algısı yaratmasıyla ortaya çıkan, yeni tanımlanmış bir renk deneyimine verilen isim. Olo’un “yeni bir renk” olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda hala tartışmalar var. Çalışmadaki insan denekler, rengi yoğun bir şekilde doygun yeşilimsi mavi olarak tanımladılar, biraz floresanla parlayan bir deniz mavisine benziyordu. Ancak elbette bu renk tonlarını görebilmek için retinanın lazerle uyarılması da gerekiyor.

Stuart Semple, çalışmadaki belirtilen renk tonlarını kullanarak, olo rengini oluşturmak için çaba sarf etti ve ortaya çıkan renk ise, hepimizin bildiği turkuaz ile lime renklerinin bir karışımı gibi görünüyor.

Bu renk bilgisayar ekranında doğru görünüyor mu, bilmiyoruz ancak onu gerçekte deneyimleyen herkes, “gördüğümüz her şeyden farklı bir renk hissi yaratıyor” yorumunu yapıyorlar. Yakında büyük markalar, reklam panolarında ilgi çekmek için bu rengi ilanlarında kullanmaya başlar. O zamana kadar merakla beklemeye devam edeceğiz.

Related Posts

OPPO’dan akıllı telefonlara yapay zeka devrimi

OPPO, Breeno isimli yapay zekâ asistanına entegre ettiği “derin yürütme” özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu sistem, kullanıcıların yalnızca tek bir cümle yazarak profesyonel raporlar oluşturmasına olanak tanıyor. Şirketin geliştirdiği AndesGPT ve ColorOS …

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in …

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.

Apple’a mahkemeden büyük şok: ‘Apple vergisi’ kâbusu sona erdi

Bu karar, geliştiriciler için zafer, Apple için ise büyük bir gelir kaybı anlamına geliyor. Bir ABD mahkemesi, Apple’ın uygulama içindeki linkler aracılığıyla App Store dışında yapılan ödemeler için geliştiricilerden ücret talep etmesini durduran …

Güneş gerçek ‘yüzünü’ gösterdi

Güneş’in yüzeyinde devasa, ağız şeklinde bir boşluk belirdi. Üstelik bu “ağız”, tam beş Jüpiter genişliğinde ve Dünya’nın yönüne doğru sıcak Güneş nefesi üflüyor! Ancak panik yapmaya gerek yok. Bilim insanlarının bu tür oluşumlara verdiği isim: koronal delik. Bu, Güneş’in manyetik alanının uzaya doğru açıldığı, dolayısıyla sıcak plazmanın daha kolay kaçmasına izin verdiği bir bölge.