Türkiye’nin iflas haritası ortaya çıktı: Her 5 şirketten biri batık

Zombi Şirketler Türkiye Ekonomisinde Yükselişte

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün son raporuna göre, Türkiye’de derinleşen ekonomik durumun etkileri açıkça ortaya çıktı. Hukuk ve Adalet Politikaları Direktörü Dr. Yavuz Selim Günay imzalı rapora göre, birçok şirket fiilen iflas etmiş olsa da resmi olarak bunu açıklamadan faaliyetlerine devam ederek “zombi şirket” haline geldi. Bu şirketler, kârlılık elde edememelerine rağmen yeniden finansman, düşük faizli krediler veya kamu destekleri sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Zombi Şirket Oranı Yüksek

Rapora göre, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kredi kısıtlamaları ve reel sektördeki kârlılık kaybı nedeniyle zombi şirket oranı yaklaşık yüzde 20’ye ulaştı. Her beş şirketten birinin faaliyetlerini organik yollarla değil, sürekli zarar, borçlanma ve yapay desteklerle sürdürdüğü belirtildi. Uluslararası Para Fonu’nun verilerine göre, halka açık olmayan şirketlerde zombi şirket oranı açısından Türkiye birinci sırada bulunuyor.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, zombi şirketlerin sayısındaki artış finansal istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde uygulanan yüksek faiz oranları ve KOBİ’ler için vergi politikaları gibi etkenler, zombi şirket sayısının artmasına neden oluyor.

KOBİ Kredileri Artıyor Ancak Erişim Zorlaşıyor

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, KOBİ’lerin kredi kullanımı oldu. KOBİ’lerin finansmana erişiminin arttığı görülse de, gerçek borçlanma kapasitelerinin zayıfladığı ortaya çıktı. Kullanılan KOBİ kredisi oranı artarken, enflasyonun daha da yükselmesi nedeniyle reel anlamda daralma yaşandığı vurgulandı.

İcra Dosyalarında Rekor Seviyeler

Raporda, Türkiye’deki icra ve iflas dosyalarına da değinildi. Son yıllarda icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısında artış yaşandığı belirtildi. Ancak işlem sürelerinde yaşanan uzama, sistemin yavaşladığını gösterdi.

Ekonomik Suçlar Yükselişte

Rapora göre, Türkiye nüfusu baz alındığında ekonomik suçlarla ilişkilendirilen kişi sayısında artış yaşandı. Malvarlığına karşı işlenen suçlarda da ciddi bir yükseliş gözlemlendi. Adalet Bakanlığı verilerine göre, suç dosyaları ve şüphelilerde artış kaydedildi.

Related Posts

Ne hazine: Dünyanın en büyük McLaren koleksiyonu satışta

McLaren’in uzun süreli ortak sahibi ve yükselişindeki kilit figürlerden biri olan merhum Mansour Ojjeh’e ait otomobil koleksiyonu satışa sunuluyor. Ünlü lüks otomobil satıcısı Tom Hartley Jnr tarafından satılan bu sıra dışı koleksiyon, birçok kişi …

Ayakkabı devi 1200 çalışanı işten çıkardı

İngiltere merkezli küresel ayakkabı devi Clarks, geçtiğimiz yıl satışlarında yaşanan 100 milyon sterlinlik düşüşün ardından verimlilik gerekçesiyle bin 252 kişiyi işten çıkardı.

Altın fiyatları için yeni hedef! Selçuk Geçer rakam verdi

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı açıklamada altın piyasasına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Jeopolitik riskler, merkez bankalarının agresif alımları ve yaklaşan Fed kararlarıyla birlikte altın fiyatlarının 3.500 dolar …

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …

Altının tahtı sallandı! İşte haftanın en çok kazandıran yatırım araçları

Haziran ayının son haftasında finansal piyasalarda yatırım araçlarının performansı belli oldu. Bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı hisse senedi fonları olurken, altın fiyatlarında düşüş dikkat çekti. BIST 100 ENDEKSİ YÜKSELDİ Borsa İstanbul’da …

Kacır, Türkiye’nin Antarktika’da daha aktif rol oynamaya hazırlandığını söyledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Antarktika’da daha aktif rol oynamaya hazırlandığını belirterek, hedeflerinin Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde danışman ülke statüsünü elde edebilmek olduğunu söyledi.